PERSBERICHT – Evi Kimpe woont in Eke en deelt sinds 1 april haar Dacia met andere gebruikers via autodeelsysteem Dégage. Dégage is een autodeelorganisatie waarbij particulieren hun wagen delen met buren. De vzw is ooit gestart in Gent maar breidt uit over heel Vlaanderen. Vanaf nu dus ook in Eke! Neem deel aan het eerste Dégage-infomoment op 16 mei in Eke.
Evi: “Sinds ik van werk ben veranderd, gebruik ik mijn auto veel minder en staat die vaak stil. De meeste verplaatsingen doe ik met de fiets, maar af en toe is mijn auto toch nog handig, om bijvoorbeeld grote boodschappen te doen. Daarom kwam het idee om mijn auto te delen.”
Door je auto te delen, blijf je toegang hebben tot je auto maar kunnen anderen hem ook gebruiken. Zo win je heel wat kosten terug. Per kilometer dat iemand anders met je wagen rijdt krijg je een groot stuk van je gemaakte kosten terug. Je maakt geen winst, maar hoe meer iemand anders met je wagen rijdt, hoe meer je terugkrijgt. En dat kan oplopen tot wel 1.000 euro per jaar of meer.
Evi: “Mijn keuze viel op Dégage omdat die vanuit haar centrale werking quasi alles voor je regelt: afrekeningen en de terugbetaling van de kosten, een app en reservatiesysteem, schade-regeling, een gewaarborgd omniumsysteem, een autodeelverzekering … De instap verliep heel vlot. Ik volgde eerst een infosessie zodat ik zeker alles goed snapte. Daarna werd mijn auto klaargemaakt om te delen. De administratie werd nagenoeg volledig door Dégage opgevolgd. ”
Maar ook voor de gebruikers is het systeem voordelig en sociaal. Tot wel 15.000 kilometer per jaar is een Dégage-deelauto interessanter dan een eigen wagen. Gebruiker Chris Delmotte uit Eke staat te popelen om de auto van Evi te gebruiken.
Chris: “Vorig jaar moest ik enkele financiële keuzes maken. Als alleenstaande mama met een elektrische fiets besloot ik autodelen een kans te geven. Zo kan ik minder uit foute gewoonte de auto nemen wanneer dat best met de fiets lukt en hoef ik niet te vrezen voor onverwachte kosten. Maar soms is een deelauto gewoon heel handig: rijden in winters weer met mijn zoon van zes, grote boodschappen, een weekendje weg, … Vorig jaar ben ik zelfs 2 keer een weekje gaan kamperen in de Ardennen met een deelauto!”
Wie zich inschrijft bij Dégage, kan, na betaling van een eenmalige instapkost van 35 euro en een waarborg van 75 euro, gebruik maken van alle deelauto’s van de organisatie. Gebruikers betalen een kilometervergoeding die is gebaseerd op de echte kostprijs van een auto. Op dit moment ligt dat bedrag tussen 28 en 36 cent per kilometer (tijdelijk iets hoger door de energiecrisis). Door niet per tijd te hoeven betalen zijn de deelauto’s geschikt voor langere periodes en een betaalbaar alternatief voor de eigen wagen.
Evi: “Graag doe ik een warme oproep aan de inwoners van Eke om mijn auto te gebruiken. Heb je een tweede auto die te vaak stilstaat of overweeg je de aanschaf van een extra auto? Denk dan ook even aan mijn deelauto. Met het eerlijke tarief van Dégage ben je sowieso goedkoper af dan een eigen wagen die niet voldoende rijdt. Bovendien ben je verlost van heel wat praktische zaken zoals autokeuring, onderhoud, herstellingen, … Mijn auto staat voor je klaar 🙂 ”
Toch je wagen houden? Weet dat je hem ook kan delen met Dégage! Hoe meer auto’s beschikbaar voor de buurt, hoe meer mensen overtuigd zullen worden van het gemak. Wel komt niet elke auto in aanmerking. Pols even bij Dégage of je auto toegelaten kan worden in de vloot.
Infomoment 16/5 om 19:30 in Eke
Een eerste info- en inschrijfsessie voor gebruikers en eigenaars vindt plaats op maandag 16 mei om 19u30. Inschrijven is verplicht via www.degage.be/infosessie. Via dezelfde link lees je ook de instapvoorwaarden voor de auto’s en kan je je eigen wagen aanmelden.
Meer info over Dégage: www.degage.be of info@degage.be
Dégage?!
Vandaag is Dégage vzw een uitgebreide autodeelorganisatie met meer dan 4000 leden en 350 deelauto’s verspreid over 25 steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel. De organisatie heeft ondertussen reeds 23 jaar ervaring in het doen samenwerken van burgers om auto’s en fietsen met elkaar te delen. Anders dan de gekende deelsystemen werkt Dégage met wagens van particulieren. Je deelt met andere woorden je eigen wagen met anderen. Zo wil Dégage onderbenutte voertuigen zo efficiënt mogelijk inzetten en opnieuw meer ruimte krijgen in de stad of gemeente.