Voordelen voor de auto-ontlener
Waarom zou je met de auto van een ander rijden? Wij geven je tien goede redenen!
Het is simpel: je moet al een intensieve autogebruiker zijn om de aanschaf van een eigen auto te laten renderen.
- De aankoopprijs van een auto is maar een deel van het kostenplaatje.
- Sluit je een autolening af, dan betaal je ook maandelijkse intresten.
- Bij aankoop betaal je eenmalig een belasting op inverkeerstelling (BIV), berekend op basis van het bouwjaar, de brandstof en de CO2-uitstoot.
- Je betaalt jaarlijks een verkeersbelasting op basis van het vermogen.
- Een autoverzekering is verplicht.
- Een reisbijstandsverzekering is strikt genomen niet nodig, maar wel erg handig.
- Je betaalt uiteraard voor de brandstof.
- Regelmatig onderhoud in de garage is een must.
- Is je wagen ouder dan vier jaar, dan moet je er elk jaar mee naar de technische keuring.
Tel alle kosten bij elkaar op en je komt makkelijk aan de grootste uitgavenpost van een modaal gezin, na woning en voeding (volgens de FOD Economie). Dit artikel illustreert dat. Een auto is dus duur, zeker wanneer je er niet vaak mee rijdt.
Een auto reserveren en ophalen bij de eigenaar, je verbruik noteren en hem terugbezorgen: veel meer is er echt niet aan. Autodelen vergt een beetje planning, maar dat went snel. Zelfs als je plots de dag zelf een auto nodig hebt, kan je nog de eigenaars van beschikbare auto’s telefonisch contacteren voor een last minute-reservering.
Bij Dégage betaal je achteraf wat je verbruikt hebt, per kilometer. Dat maakt ons systeem heel concurrentieel. In de kilometerprijs is alles inbegrepen, ook brandstof en verzekering. De gereden tijd betaal je niet maar we rekenen wel op een efficiënte reservatie: reserveer niet onnodig lang.
Je moet dus géén abonnement betalen, en ook geen uurtarief. Het lidmaatschap van Dégage is eenmalig 35 euro. In sommige gemeenten (bv. Mechelen) krijg je deze integraal terug, als je aan de voorwaarden voldoet.
Het enige wat we bij de instap van je vragen, is een waarborgsom van 75 euro. Die wordt aangesproken bij ongevallen of andere onvoorziene omstandigheden, als een soort interne waarborg. Verlaat je onze vzw, dan krijg je deze soms geheel of gedeeltelijk terug.
Van verzekeringen, onderhoud enzovoort hoef je je niks aan te trekken. Je reserveert een auto, respecteert enkele praktische afspraken, noteert je verbruik en brengt de sleutel terug. Per kwartaal sturen we jou een afrekening.
Dégage geeft je de keuze uit een gevarieerd aanbod aan auto’s, verspreid over het hele grondgebied van Gent en Destelbergen. Er zitten monovolumes bij, kleine gezinswagens, een zevenzitter, een kleine bestelwagen, zelfs een tweezitter. Je kunt altijd dezelfde wagen huren in je buurt, maar net zo goed op ontdekkingstocht gaan langs verschillende merken en types. Het aanbod is zo groot dat de kans klein is dat je geen auto kan krijgen wanneer je die nodig hebt.
Elke auto heeft ook zijn eigen regels. Binnen de krijtlijnen van Dégage bepaalt de eigenaar zelf wat kan en niet kan. Wil de eigenaar bijvoorbeeld niet dat zijn auto gebruikt wordt voor containerparkbezoek of dat er huisdieren mee worden vervoerd, dan kan hij of zij dat aangeven in het aparte gebruiksreglement van de auto. Een tripje naar het buitenland bespreek je vooraf met de auto-eigenaar.
We zijn door de Stad Gent erkend als autodeelorganisatie. Als de auto-eigenaar gedomicilieerd is in Gent, dan krijgt de auto een ‘parkeerkaart autodelen’. Daarmee kan je in Gent gratis en onbeperkt in tijd parkeren in zones met betalend parkeren, in blauwe zones en op voorbehouden bewonersplaatsen. Heel handig om even voor je eigen deur te staan, al is het niet de bedoeling dat de auto lang stilstaat …
Door met een deelauto te rijden, hoef je er geen te kopen. Een buurt met minder auto’s wordt vanzelf veiliger en leefbaarder. Er zijn minder parkeerplaatsen nodig, waardoor openbare ruimte vrijkomt. Bovendien leer je je buurtbewoners beter kennen door samen dezelfde wagens te gebruiken. Door zelf geen auto te kopen, maak je geld vrij voor andere dingen én draag je actief bij tot een leefbaarder buurt. Zonder aan mobiliteit in te boeten. En wie weet maak je er vrienden bij.
En wie geen auto voor de deur heeft staan, gebruikt er minder snel één: zo eenvoudig is het. Voor kleine verplaatsingen zal je veeleer de fiets of het openbaar vervoer gebruiken. Autodelen doet dus het totale autoverkeer afnemen en zorgt ervoor dat er minder auto’s nodig zijn. Goed voor het milieu en onze gezondheid en meer ruimte in de stad.
Dégage moedigt rationeel autogebruik aan: ritten worden goedkoper naarmate je meer kilometers aflegt. Dat dringt het aantal korte verplaatsingen terug en ook dat is gezond, want net die zijn het meest vervuilend.
Twee keer per week, maandelijks of slechts één keer per jaar … Je mag zelf kiezen hoe vaak je een auto ontleent. Merk je na een tijd dat je toch geen gebruik maakt van de Dégage-vloot? Dan kan je lid blijven maar inactief worden. Dat heeft het voordeel dat je later meteen weer onze deelauto’s kunt gebruiken, zonder formaliteiten, zodra je dat wilt.
Als je zelf een auto koopt, kan je daarop besparen door hem als eigenaar in te brengen in het deelsysteem van Dégage.
Last but not least: niets belet je om lid te worden van verschillende autodeelorganisaties tegelijk. En je kunt uiteraard ook toetreden zònder de privéwagen van jouw gezin in te brengen in het systeem. Heeft je partner fulltime een eigen wagen nodig en wil jij daarnaast af en toe een deelauto gebruiken: geen probleem.
Je kan een auto ook voor een langere tijd boeken, bijvoorbeeld om ermee op reis te gaan. In dat geval bespreek je dat enkele maanden vooraf met de auto-eigenaar zodat hij/zij kan zien of hij/zij de auto voor zo’n langere periode kan missen.
We vragen je om minstens één jaar lid te blijven van Dégage. Wil je daarna uit de vzw stappen, dan kan dat natuurlijk. Je krijgt dan je waarborg geheel of gedeeltelijk terug. Zo nodig krijg je ook een attest van ongevalvrij rijden voor je verzekeraar.
Dégage is één van de aanbieders die hun aanbod in de Olympus-app lieten opnemen. Lees er hier meer over. Nieuwe leden kunnen ook hun lidgeld betalen via het mobiliteitsbudget. Spreek je werkgever aan over het mobiliteitsbudget en de mogelijkheid om voor Olympus Mobility te kiezen.