interview met Bart Vandervorst
door vrijwilliger Carine De Vos
Goedendag, Bart. Laten we beginnen met een kennismaking. Vertel ons iets over jezelf en hoe je betrokken geraakte bij Dégage.
Bart: “Dag Carine. Ik ben Bart, een lokale inwoner van Oostende en al geruime tijd geïnteresseerd in duurzaamheid en gemeenschappelijke betrokkenheid. Toen ik hoorde over Dégage auto- en fietsdelen en haar missie om particuliere auto’s en fietsen te delen met buurtgenoten, voelde ik meteen dat dit iets was waar ik mijn energie in wilde steken. De mogelijkheid om mijn stadsgenoten te helpen mobiliteit te delen, hun ecologische voetafdruk te verkleinen en gemeenschapsbanden te versterken, sprak me enorm aan.”
Dat klinkt goed, Bart. Kun je ons meer vertellen over de huidige status van Dégage in Oostende?
Bart: “Natuurlijk. Momenteel hebben we in Oostende vier particuliere deelauto’s en zijn er ongeveer 30 actieve leden. Mijn rol als lokale antenne is er om de coördinatie in Oostende te leiden en ervoor te zorgen dat dit initiatief soepel verloopt.”
Wat is jouw geheim om meer mensen in Oostende te betrekken bij Dégage?
Bart: “Mijn aanpak is gebaseerd op communicatie en gemeenschapsopbouw. Na de regiodag voor vrijwilligers in maart heb ik contact opgenomen met alle 30 leden hier in Oostende. Het bleek dat de helft van hen geïnteresseerd was in meer betrokkenheid. We organiseerden een ‘Dégage-café’ waar ze hun ideeën en zorgen konden delen. Uiteindelijk kwamen we met z’n zeven samen in ‘De antenne’, een gebouw dat beheerd wordt door het OCMW van Oostende. Het was bijna grappig dat het gebouw dezelfde naam draagt als mijn functie: ‘antenne’.”
Dat klinkt als een slimme aanpak. Wat was het resultaat van die bijeenkomst?
Bart: “Het was een succes! We konden openhartig discussiëren over hoe we Dégage verder konden verbeteren en uitbreiden in Oostende. Deze groep is nu nog meer gemotiveerd en betrokken bij ons initiatief. Het toont aan dat door open communicatie en betrokkenheid van de gemeenschap we echt positieve verandering kunnen bewerkstelligen.”
En kun je ons meer vertellen over de ontwikkelingen na het eerste café in Oostende?
Bart: “Na onze eerste bijeenkomst in Oostende, besloten we (Tomas, Carine, Arne en ik) ons te verdelen in twee werkgroepen: één voor promotie en één voor communicatie. We realiseerden ons ook dat er een grote vraag was naar lokale infosessies voor geïnteresseerde burgers, zowel voor mensen die hun auto willen delen als voor degenen die een deelauto willen gebruiken. Dit is iets waar we hard aan werken. Voor de promo van de Autovrije Zondag op 17 september heb ik een Whatsapp-groepje opgericht om zo de geïnteresseerden gemakkelijk te bereiken.”
Het lijkt erop dat ‘De Antenne’ een centrale rol speelt in jullie succes. Kun je meer vertellen over deze locatie en de connecties die jullie daar hebben opgebouwd?
Bart: “Inderdaad, ‘De Antenne’ is een bijzondere plaats met een vergelijkbaar DNA als Dégage. Het is de thuisbasis voor organisaties die zich inzetten voor de korte keten, ondersteuning van mensen zonder papieren, vormingsorganisatie Avansa, de sociale kruidenier, Natuurpunt en meer. We hebben hier spontane ontmoetingen gehad die hebben geleid tot waardevolle verbindingen. Het opbouwen en onderhouden van deze relaties is als het stoken van een vuurtje. Het is belangrijk om ‘partners’ te zoeken en contacten warm te houden zodat er ‘wordt gepraat’ over Dégage. Om die reden willen we in september ook aanwezig zijn op Manifiesta, een kleiner festivalletje in Oostende. Of gaan we eens samen een koffie drinken.”
Lijkt me een boeiende samenwerking.
Bart: “Ja, we hebben onlangs het aanbod gekregen om een permanente infostand in ‘De Antenne’ te hebben. En opmerkelijk genoeg, begint het thema mobiliteit en autodelen nu spontaan op te komen in deze kringen.”
En wat zijn de plannen voor de toekomst?
Bart: “We blijven gedreven en plannen om gedurende het komende jaar minstens één Dégage-café per seizoen te organiseren, opnieuw in ‘De Antenne’. Naast praktische agendapunten nodigen we bij elke bijeenkomst een gastspreker uit van een van de andere organisaties die deze ruimte delen. We willen de synergie tussen deze initiatieven benutten en ons netwerk verder uitbreiden.”
Geweldig, Bart! Bedankt voor het delen van jouw verhaal en aanpak. We hopen dat jouw ervaring anderen zal inspireren om zich op dezelfde manier in te zetten voor Dégage.