Dégage vraagt bij instap aan elk lid een waarborg van 75 euro. Deze dient niet om de reguliere werking te dekken, maar wel als buffer voor mocht Dégage door onvoorziene omstandigheden in financiële nood komen. Omdat dit centjes zijn die geparkeerd staan op de rekening, leek het voor Dégage zinvoller om deze te investeren in duurzame, ethische initiatieven. Daarom verleent Dégage nu wooncoöperatie wooncoop een lening van 25.000 euro. En dit omdat wooncoop en Dégage, naast een kantoor, ook heel wat waarden delen.
John Wante, de voorzitter van Dégage, legt het zo uit:
“We komen uit een individualistisch tijdperk. Daarin is elke burger consument die zoveel mogelijk voor zichzelf probeert te kopen. Het gevolg is achteruitgang van het milieu, een groeiende kloof tussen arm en rijk en sociale vervreemding. Dégage en wooncoop laten beiden mensen samenwerken om in hun noden te voorzien.”
“Dégage laat mensen auto’s en fietsen delen. Wie kan, investeert in een auto en deelt die tegen kostprijs met wie er geen heeft. Zo kan iedereen goedkoper in zijn mobiliteit voorzien, zijn er minder auto’s nodig en leren mensen elkaar beter kennen. Bij wooncoop organiseren een groep burgers zich om de vastgoedmarkt te stabiliseren, collectiever te wonen en zo de stad duurzamer en leefbaarder te maken. Samen kopen ze woningen aan om te verhuren aan de coöperanten, en aan de werkelijke kostprijs. Bij wooncoop huur je als het ware bij jezelf. Zo wordt een brug geslagen tussen huren en verhuren, en wordt wonen veel eerlijker.”
John gaat verder:
“Kortom, Dégage en wooncoop experimenteren beide met een nieuw soort economie. Een economie waarin je de kosten deelt om samen te genieten van mobiliteit of van huisvesting. Dit staat haaks op een model waarin mensen met geld dingen kopen exclusief voor zichzelf of die verhuren aan anderen met de bedoeling er winst uit te halen.”
“Wooncoop en Dégage kunnen elkaar vooruithelpen. Ik denk dat Dégage onder zijn leden veel mensen heeft die openstaan voor wooncoöperaties zoals wooncoop. Omgekeerd, zijn de bewoners bij wooncoop vaak mensen die openstaan voor het delen van eigendom.”
Een goeie match
En omdat wooncoop en Dégage zo goed matchen, zijn er natuurlijk mensen die beide systemen gebruiken. Britt Buseyne van Sustainababbels is zo iemand:
Toen we Britt vroegen waarom ze zowel Dégage-lid als wooncooper is, vertelde ze ons:
Na jaren bezig zijn met duurzaamheid, ben ik ervan overtuigd geraakt dat er systemische oplossingen nodig zijn. Als je als individu impact wil maken, is het dan ook het meest logische om deel te nemen aan zo’n nieuwe systemen en/of te investeren in de bedrijven die ze implementeren. Daarom deel ik mijn auto via Dégage en investeer ik in aandelen van wooncoop.
We konden het niet beter zeggen! Dank je wel, Britt!
Hoe werkt wooncoop nu juist?
wooncoop is een autonome organisatie van personen die zich vrijwillig verenigen om hun woonbehoefte te behartigen. Via een coöperatieve vennootschap zijn ze samen eigenaar van vastgoed, en beheren ze die democratisch. Op die manier huren de bewoners als het ware bij zichzelf.
wooncoop gelooft dat wonen en investeren in vastgoed kwaliteitsvol, veilig en voor iedereen moet kunnen. Tevens moet het bijdragen aan goed samenleven, ecologische duurzaamheid en aangename steden op mensenmaat.
De experts van de vennootschap nemen de verantwoordelijkheid op zich voor de bouw en het beheer van de panden en bewoners en investeerders kunnen ontzorgd genieten van het goede leven. Tegen 2040 is het doel van wooncoop om 1000 coöperatieve wooneenheden op een duurzame, veilige en eerlijke manier uit te baten.
Investeer mee
Geloof je ook dat wonen en investeren in vastgoed kwaliteitsvol, veilig en voor iedereen moet kunnen? En dat het tevens moet bijdragen aan goed samenleven, ecologische duurzaamheid en aangename steden op mensenmaat? Koop dan gewoon aandelen bij wooncoop. Als ethisch investeerder kan je trouwens ook (als eerste keus) wonen bij wooncoop, aan de werkelijke kostprijs. Leer er alles over door deel te nemen aan één van hun infosessies. Ontdek hun kalender via deze link.