Woon je in Gent en je wil graag elektrisch rijden? Goed nieuws! Stad Gent geeft je een premie van €4.500 bij de aankoop van een elektrische wagen als je die deelt via Dégage. Er zijn nog enkele subsidies vrij voor 2021. Maar zelfs zonder de premie is de aanschaf van een elektrische deelwagen superinteressant!
Waarom elektrisch autodelen?
Kiezen voor elektrische auto’s in een autodeelsysteem is zowel voor de eigenaars als ontleners extra voordelig. Elektrische auto’s zijn momenteel nog steeds duurder in aankoopprijs dan gewone auto’s met een verbrandingsmotor. Daarnaast zijn er ook nog niet veel tweedehands voertuigen van dat type op de markt. Door ze in een deelsysteem te stoppen kan de eigenaar de hogere aankoopkost terugverdienen. Per gereden kilometer dat iemand anders met je wagen rijdt, krijg je bij Dégage kosten terugbetaald. En dat zijn álle kosten, gaande van de aankoop tot een carwashbeurt. Zo wordt een wat duurder model toch betaalbaar.
Tegelijk kan de ontlener gebruik maken van een duurzame (en duurdere) wagen, zonder zelf de aankoop te moeten maken. Door verschillende elektrische voertuigen aan te bieden, geven we onze leden ook de kans om ervaring op te doen met elektrisch rijden en op lange termijn resoluut voor duurzame mobiliteit te kiezen.
Wij geven je enkele voordelen op een rijtje:
- 4.500 euro korting op de aankoop, dat is niet niks
- Onderhoud, brandstof, belastingen, … Een gedeelde e-auto kost op termijn hetzelfde of zelfs minder dan een fossiele auto.
- Niet meer schakelen: dat is leuk, comfortabel én beter voor de auto
- Geen fijnstof bij het rijden, is goed voor de lucht in je straat (en je eigen longen)
- Rijden zonder CO2 uit te stoten, is denken aan de (nabije) toekomst van jezelf en je buren
- Als eigenaar blijf je zeggenschap hebben over je auto en biedt je propere en betaalbare mobiliteit aan je buren
- Is een e-auto voor een bepaalde rit toch niet zo praktisch? Door in een autodeelsysteem te zitten kan je een ander voertuig kiezen voor mocht je denken dat het met een e-auto wat moeilijk zou gaan.
Onze experts van werkgroep vergroening gingen wat dieper in op bepaalde voordelen. Laat je overtuigen en gooi je vooroordelen overboord.
Dégage ondersteunt je
Mail naar elektrischrijden@degage.be voor advies over het type wagen, over laadfaciliteiten en voor ondersteuning in de premie-aanvraag. We zoeken naar oplossingen in je buurt voor laden van de auto en voor het drukken van de aankoopprijs (bv. welk model kent vandaag de beste prijs/kwaliteit). De huidige eigenaars van elektrische auto’s zijn héél behulpzaam en enthousiast om je zotste vragen te beantwoorden.
Wil je aanspraak maken op de subsidieaanvraag van Gent, dan moet je deze aanvragen ten laatste 12 maanden na de aankoop. Dus voor het aanvragen heb je nog wel even tijd, de aankoop zelf moet in 2021 gebeuren. Je vindt op de site van stad Gent alvast meer praktische info over de premie zelf.
Nog niet overtuigd? Leen alvast binnen Dégage eens een elektrische wagen voor je typische trips of je leen er verschillende om te vergelijken. “Try before you buy” kan perfect binnen Dégage.
Onze elektrische wagens
Dégage heeft 18 actieve elektrische auto’s in haar vloot (inclusief een Twike). Lees het interview met enkele van onze eigenaars of lees hier enkele (oprechte) verhalen van de eigenaars waarom zij het deden.
Dégage & elektrisch autodelen
Dégage probeert zoveel mogelijk auto-eigenaars te overtuigen hun auto te delen, zodat andere mensen geen nieuwe auto moeten kopen of hun bestaande auto kunnen delen of wegdoen. Bovendien vergroenen we stap voor stap onze vloot door vervuilende wagens te weren en de aankoop van elektrische wagens ter vervanging aan te moedigen. Met een kostendelend model houden we de prijs per kilometer laag (lees hier hoe Dégage vergroent aan dezelfde voordelige prijs). Minder auto’s in de stad, de overblijvende auto’s minder doen uitstoten, en toch iedereen mobiel houden tegen een betaalbare prijs. Dat is waar Dégage voor gaat.
Benieuwd naar ons standpunt rond elektrisch rijden binnen een duurzame mobiliteit? Lees onze visie ‘elektrisch delen’.