In februari publiceerde Dégage zijn memorandum voor de Gentse verkiezingen. Wat vinden we daarvan terug in de verkiezingsprogramma’s van de 6 belangrijkste partijen? We doken in de vele programmapunten en dit is wat ons opviel binnen de pijler ‘Ondersteun deelinitiatieven voor een zorgzame samenleving’.
Of het nu gaat om mobiliteit, huisvesting, energie of voeding, deelinitiatieven zorgen ervoor dat deze diensten duurzamer, goedkoper én socialer worden aangeboden. We hebben nood aan ondernemingen en burgerinitiatieven die samenwerking tussen burgers bevorderen. Dit zal onze stad zorgzamer en veerkrachtiger maken voor iedereen. We vragen daarom dat de Stad Gent een beleidsplan opstelt om van Gent een echte deelstad te maken.
Groen wil dat de Stad in haar aankoopbeleid voorrang geeft aan lokale ondernemers en coöperatieven. Ze wil experimenten met samenbeheer van groen en ontmoetingsruimte, cohousing, zonnedelen, commons en coöperatief ondernemen faciliteren. Ze wil investeren in duurzame initiatieven van en voor burgers die samen met de Stad inspelen op lokale kansen en verzuchtingen. Ze wil een ruim budget voorzien voor initiatieven van onderop.
VoorGent wil ruimte creëren voor bijkomende volkstuinen. Ze wil vrijwilligers versterken en initiatieven van geëngageerde Gentenaars ondersteunen met ruimte, logistieke steun of met centen. Ze wil daartoe een loket oprichten voor Gents Engagement waar men terecht kan voor juridisch advies en ondersteuning. Het huidige vrijwilligerspunt wordt hierin geïntegreerd. Ze wil ook gezamenlijk beheer door buurtbewoners, zoals van gebouwen, ondersteunen.
CD&V erkent dat mensen zich vaker groeperen rond specifieke thema’s zoals gezonde voeding, kinderopvang, buurtzorg, autodelen, wonen, meer groen in de buurt etc. Zij wil deze groepen meer betrekken in het ontwikkelen en aftoetsen van het beleid. Ze wil buurtinitiatieven en buurtcomités ook ondersteunen.
PVDA wil initiatieven die een circulaire economie bevorderen, zoals deelinitiatieven, repair cafés en lokale landbouwmarkten ondersteunen. Ze wil het aanbod van gedeelde kajaks in Gent uitbreiden. In de wijken wil ze deelinitiatieven voorzien, van woningen van de ‘community land trust’, tot gedeelde stadslandbouw of volkstuintjes of allerhande uitleendiensten. Schoolgebouwen wil ze openstellen voor gedeeld gebruik door de buurt.
NVA wil lokale initiatieven die het samenleven tussen mensen bevorderen, logistieke of financiële ondersteuning geven, zoals verstrekken van informatie en gratis gebruik van stedelijke zalen. Burgers en verenigingen die iets willen ondernemen in hun buurt kunnen terecht bij een ééngemaakt loket. Buurtregie of zelfbeheer door bewoners wil ze aanmoedigen. Vrijwilligerswerk wil ze ondersteunen via het Vrijwilligerspunt. Initiatieven zoals repair cafés wil ze logistiek ondersteunen.