Ward deelt zijn auto in Borgerhout

Ward Hens deelt met zijn gezin zijn auto al meer dan een jaar met de buurt in Borgerhout (Antwerpen). We stelden hem enkele vraagjes!

Waarom en wanneer hebben jullie beslist jullie wagen te delen?

De belangrijkste motivatie om onze auto te delen, is om verspilling tegen te gaan. We hebben destijds een auto gekocht omdat we 2 jonge kinderen hebben en verplaatsingen met de auto dan praktische voordelen heeft. Mijn vrouw en ik zijn beiden van Turnhout afkomstig, dus we verplaatsen ons regelmatig richting Kempen voor een bezoek aan onze ouders en vrienden. Tijdens de week gebruiken we de auto zelden, omdat we beiden op fietsafstand van het werk wonen. De auto staat dan geparkeerd en neemt openbare ruimte in beslag. Bovendien lopen de vaste kosten door. Het delen van onze auto leek ons een interessante manier om die verspilling te reduceren, zonder de voordelen te verliezen van de extra vrijheid die het bezit van een auto biedt. Tijdens de infosessie van Dégage werd de verspilling uitgedrukt in cijfers met een grafiek waaruit blijkt dat een gemiddelde auto 96% van de tijd stil staat. Voor een middel dat bedoeld is om mensen te verplaatsen is dat nogal ironisch. We hebben nadien snel beslist om in te stappen in het autodeelsysteem van Dégage.

Verplaats je je anders sinds je je wagen deelt?

We denken bewuster na over onze verplaatsingen sinds we onze auto delen. Als eigenaar moet je namelijk ook je eigen auto reserveren voor geplande ritten. Mijn vrouw moet wat langer fietsen naar het werk en nam voor het autodelen gemakkelijker ongepland de auto, bijvoorbeeld wanneer het ’s morgens regende. Nu is dat niet altijd mogelijk, omdat de auto gereserveerd kan zijn door een andere gebruiker. Het vraagt dus wat meer planning. Tegelijk geeft het je een extra duwtje in de rug om bij korte verplaatsingen te kiezen voor meer duurzame vervoersmiddelen zoals de fiets of het openbaar vervoer. Het helpt je zo als het ware om keuzes te maken die dichter aanleunen bij bepaalde principes waarin je gelooft.
Daarnaast sta je ook meer stil bij de kosten, omdat je hierover via de kwartaalafrekeningen en de prijs per kilometer meer inzicht krijgt. Dat kan ook een motivatie zijn om de auto sneller aan de kant zetten bij verplaatsingen die je evengoed met de fiets of het openbaar vervoer kan maken. Zo stel je de auto vervolgens ter beschikking van gebruikers die de auto echt nodig hebben.

Welke voordelen heeft autodelen voor jullie?

In de eerste plaats de idee dat we een positieve bijdrage leveren aan een wereld met minder auto’s doordat onze auto efficiënter wordt ingezet. In een ideale wereld is elke auto een deelauto en kunnen we zo het aantal auto’s drastisch verminderen waardoor je positieve gevolgen krijgt op het klimaat, de openbare ruimte, etc. Hoe meer mensen naar een auto kijken als een functioneel middel om mensen en goederen te vervoeren, hoe groter de voordelen zullen worden. Je zal nog gemakkelijker je type verplaatsing of vervoer kunnen afstemmen op de noden van het moment. Als je bijvoorbeeld moet verhuizen dan reserveer je een verhuiswagen, als je je alleen moet verplaatsen dan neem je een kleine wagen, ga je op vakantie met je gezin dan kies je voor een grote gezinswagen met veel kofferruimte, etc. Verder is het mooi meegenomen dat je de kosten kan delen met anderen, waardoor je er ook een financieel voordeel uit haalt.

Waar moest je het meest aan wennen bij het delen van jullie wagen?

Het meer planmatig omgaan met het gebruik van je wagen was in het begin zeker wennen. Het gebeurde toen regelmatig dat ik een aanvraag kreeg van een gebruiker, terwijl we de auto zelf nodig hadden. Dat is voor de gebruiker niet leuk en is ook vervelend als eigenaar. Intussen zijn we hier beter in geworden en dat merken we ook op het ‘dashboard’ van Dégage waar je inzicht krijgt in het gebruik en de aanvragen van onze auto.

 

Dank je wel, Ward!

Lees hier meer over de campagne in Borgerhout